Tandskader

Tandskader

Skade på hundens og kattens tænder opstår ofte efter et traume, f.eks nedfald, påkørsel eller kastelege med uhensigtsmæssige ting. 

Knækkede tænder kan dog også ses efter almindeligt tyggearbejde, hvis tanden i forvejen er svækket pga sygdom i tanden eller kæben. Sygdomme der kan give knækkede tænder kan være parodontose, tandbylder eller cyster og tumores i kæbeknoglen.

Behandling af tandskader
Der er forskellige måder at håndtere tandskader på. Hvilken metode man vælger afhænger af skadens størrelse og alder. Ønsker man at bevare tanden, kan man forsøge med en rodbehandling. Dette kræver dog, at skaden på tanden er relativt frisk. Alternativt til dette ekstraheres tanden.

Hvis skaden på tanden involverer pulpa, dvs. den vitale, indre del af tanden, vil det altid medføre smerte for dyret. I disse situationer skal skaden behandles.

Det kan være svært at vurdere graden af smerte hos kæledyr. Mange bemærker fx først, hvor ondt deres kæledyr egentlig har haft, når den dårlige tand er fjernet, og kæledyret pludselig vender tilbage til sit gode gamle humør.

Til vurdering af omfanget på skaden anvendes tandrøntgen. Dette vil også kunne hjælpe til at bestemme, om tanden evt. kan bevares via en rodbehandling, eller om man er nødt til at trække tanden ud. Har skaden medført infektion eller byld omkring tandspidsen, vil man i de fleste tilfælde fraråde rodbehandling.

I tilfælde af rodbehandling henviser vi her fra klinikken til Tanddyreklinikken v. specialdyrlæge Jens Ruhnau.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.